Ota yhteyttä

Historia

Pieliself Flötninsatiobolag, konepaja ja rautavarasto, taidetakomo – ja lopulta Utran Uittotupa. Pihapiirin historia ulottuu vuoteen 1886.

Utran Uittotuvan juuret ovat vuodessa 1886, jolloin perustettiin Pieliself Flötninsatiobolag -uittoyhdistys, myöhemmältä nimeltään Pohjois-Karjalan uittoyhdistys. Kun puun uittaminen yleistyi, syntyi tarve huoltaa ja korjata koneet reittien varrella.

Vuonna 1912 Utran rannalle rakennettiin konepaja ja rautavarasto. 1945 maaliskuussa syttynyt tulipalo kuitenkin tuhosi molemmat rakennukset kokonaan. Uuden rakennuksen suunnittelutyöt aloitettiin välittömästi. Uusi sementtitiilinen konepaja valmistui vuonna 1946.

Kun työmäärät alkoivat konepajalla vähentyä, piti suurelle pajarakennukselle keksiä muunlaisia käyttötapoja. Rakennuksessa aloitti toimintansa taidetakomo Tulikiila. Konepajan työntekijät jatkoivat aherrustaan rakennuksen toisessa päässä.

Yrjö Laakkonen osti rakennuksen vuonna 2003 ja muutti entisen konepajan Utran Tuvaksi – paikaksi, josta tuli kokoustiloja ja ravintolapalveluja tarjoava keskus.

Paja ja pihapiiri laitettiin pian uusiksi jokaista tukkia myöten. Vuonna 2014 Uittotuvan viereen rakennettiin vielä 500-paikkainen Uittoareena, joka näyttämöineen ja katsomoineen sopii monenlaisien kesätapahtumien estradiksi.

Uittotuvan arvokas miljöö on suojeltu asemakaavassa. Olet lämpimästi tervetullut nappaamaan osasi Uittotuvan idyllisestä tunnelmasta. Tämä kutsu jää voimaan ja se sisältää avecin – jopa useamman!